ВИДИ ТРУБОЧОК ДЛЯ КОКТЕЙЛІВ ТА НАПОЇВ

Сучасне життя в режимі “relaxation” важко уявити без напоїв. Перерви на каву та обід, зустрічі з друзями у кафе, вечірки, сімейні свята – гарне сервірування на всіх цих заходах є обов’язковою складовою гарного настрою. І одним із головних аксесуарів, що використовуються для оформлення напоїв, є пластикова трубочка. Примітно, що продукція випускається у широкому асортименті. А ви знаєте, коли застосовуються прямі тонкі трубочки для коктейлів, а в яких випадках найкращий варіант – це вигнуті соломинки з коліном? Якщо ви новачок в індустрії коктейлів та напоїв, пропонуємо невеликий екскурс у світ корисних та цікавих аксесуарів, які пропонуються виробниками у різноманітності видів, форм та кольорів.

Трішки історії

Ви думаєте, що знаєте з чого роблять трубочки для коктейлю? Більшості користувачів на думку відразу спадають звичні пластикові вироби, які можна побачити в кожному барі. А чи чули ви про соломинки з паперу, металу чи дерева? А про срібні та золоті трубочки? Якщо ні, то вам буде цікаво дізнатися, що питна трубочка використовувалася задовго до появи пластику, навіть задовго до нової ери мешканцями держави Шумерів. Про це свідчать археологічні розкопки, проведені біля сучасного Іраку. Представники високорозвиненої цивілізації використовували вироби для вживання алкогольних напоїв, які містили багато фруктової м’якоті, щоб випивати лише рідину, залишаючи густий осад на дні посуду. Ці аксесуари були прерогативою забезпечених людей, і виготовляли їх із золота та срібла. Такі ж вироби використовувала знать Стародавнього Єгипту.

Солом’яні соломки

У Середньовіччі така практика поширилася на Європу. Для дворянства виготовляли дерев’яні люльки для напоїв. А купці, власники мануфактур та крамниць, що копіювали звички дворян, на званих вечорах та прийомах пили напої через справжні соломинки – стебла хлібних злаків. Вони залишалися після обмолоту зернових культур, сушилися, зберігалися до слушного моменту. Екологи оцінили б такий інструмент, який використовували наші предки. Однак під час застосування за призначенням солома швидко набухала, соломинка втрачала свою жорсткість. Та й смак напою спотворювався, тому що до нього додавалися рослинні відтінки.

Винахід трубочки для коктейлю з манільського паперу

Ситуація змінилася наприкінці 80-х ХІХ століття. Одного чудового вечора власник підприємства з виготовлення мундштуків Марвін Стоун проводив дозвілля в барі. У цей день його візаві не прийшов на зустріч, і у фабриканта було достатньо часу, щоб поміркувати про важливі і не дуже речі. Розглядаючи соломинку, американський підприємець подумав про те, що виріб можна замінити на трубочку з манільського паперу. Цей листовий матеріал виготовлявся із грубого рослинного волокна, отриманого шляхом переробки бананової койри. Головними властивостями манільського паперу, за що він цінується і сьогодні, є висока міцність та здатність зберігати свої характеристики при намоканні.

Новатор Стоун не тільки вирішив спробувати “згорнути” манільський папір у трубочку. Він запропонував робити соломинки такого діаметру, щоб кісточки лимона, що входив до складу багатьох напоїв, не проходили ними. З тих самих пір просвіт стандартної трубочки дорівнює 0,13 дюйма або 3,3 мм.

Коктейльні трубочки з паперу миттєво увійшли до побуту барів, клубів, кафе та ресторанів. Щоб налагодити виробництво виробів, було створено автоматичну машину. Її, як і саму трубочку, запатентував містер Стоун. Масове виробництво соломинок було налагоджено з 1906 року. А підприємець у своєму винаході нажив мільйони доларів. Сьогодні паперові трубочки також представлені на ринку. Однак виготовляються вони із сировини, яка не витримує тривалого контакту з гарячими напоями. Вже за кілька хвилин аксесуар набухає, намокає, втрачає форми.

Цікаво знати: 3 січня відзначають День соломинки для коктейлів. Це неофіційне свято, але жоден питний заклад чи арт-об’єкт не залишається осторонь. У клубах та кафе влаштовують тематичні вечірки, у галереях проводяться виставки робіт, присвячених трубочці для пиття.

Поява вигнутої трубочки для коктейлів

На цьому історія трубочки для напоїв не закінчується. Якось американський винахідник Джозеф Фрідман зайшов у гості до молодшого брата Альберта, власника магазину солодощів, у якому також подавали напої. Поки чоловіки розмовляли про все, маленька дочка Джудіт, яка супроводжувала Джозефа цього дня, намагалася попити сік із високого келиха, використовуючи паперову соломинку. Напій у посуді стояв на столі, соломинка височіла над ним, а дівчинка, що відрізняється невеликим зростом, сиділа за столом і ніяк не могла впоратися із завданням «високий келих + соломинка». Коли вона згинала аксесуар, напій не проходив через вузький просвіт. Старання дитини помітив батько. Він узяв пряму трубочку, проштовхнув усередину її гвинт і, використовуючи зубну нитку, загорнув папір гвинтовою різьбою. Так на середині трубки з’явилася гофрована ділянка. Після видалення гвинта паперова соломинка почала зручно згинатися на ділянці гофри, забезпечуючи комфорт пиття.

Підприємець запатентував винахід та спробував продати розробку кільком виробникам барних атрибутів. Однак жодна компанія не зацікавилася знахідкою. І Фрідман у 1940 році сам відкриває виробництво з виготовлення трубочок із гофрованою частиною. Його нащадки вдячні тим, хто відмовився купити патент Фрідмана. Адже винахід приніс сім’ї мільярди. Одне з видань пізніше назвало трубку “з коліном” для напоїв “найзначнішим технологічним досягненням ХХ століття”.

Цікавий факт: гофрована частина соломинки називається у професійному середовищі коліном. Вироби з ним стали часто використовуватись у лікарнях. Вони стали незмінним атрибутом пацієнтів, які не можуть пити сидячи.

Прозора трубочка: історія винаходу

Пропонуємо познайомитись із ще одним американським бізнесменом, який став мільйонером, «приклавши руку» до конструкції соломинки для пиття. Продавець швейних машинок Отто Дайфенбах, який мешкає в Балтіморі, часто спостерігав, як няня марно намагається напоїти його маленьку дочку молоком. Щоб викликати в дитини інтерес до корисного напою, винахідливий батько зняв із пачки цигарок захисну целофанову обгортку і звернув із неї прозору трубочку. Дівчинці було цікаво стежити за тим, як біле молоко тече прозорою соломинкою під час пиття. Примітно, що ніхто з виробників трубочок на той час не зацікавився відкриттям. Успіх для Дайфенбаха! Він сконструював верстат та запустив виробництво прозорих трубок із щільного целофану. До речі, пізніше було збудовано цілу фабрику. Її власник платив Фрідману за патент, але й сам добре заробив на виробництві пластикових соломинок.

Цікаво знати: У Книзі рекордів Гіннеса зафіксовано кілька рекордів за кількістю трубочок для коктейлів, які одночасно утримувала в роті людина. У минулому столітті Марко Хорте зі Швейцарії одночасно тримав губами 210 тонких пластикових соломинок. На початку нинішнього століття Трімурті з Індії втримав ротом 303 трубочки. 2011 року німець Саймон Елмор побив колишні рекорди, утримуючи протягом 11 секунд відразу 400 соломинок. Щоправда, для цього він пов’язав їх резинкою, але досягнення було зафіксовано представником Книги.

Соломинки для коктейлів та напоїв сьогодні

Сьогодні соломинка у різних інтерпретаціях використовується практично у всіх закладах громадського харчування та відпочинку. Головні функції, що покладаються на цей атрибут, це:

  • можливість помішувати коктейль, що складається з кількох компонентів;
  • завдяки малим порціям напою, що надходять через трубочку, смакові рецептори розрізняють усі відтінки та нюанси смаку;
  • багатокомпонентні ярусні коктейлі цікавіше пити поступово, коли один шар поступово завершується;
  • лимонад у склянці з купольною кришкою довго залишається холодним, що дозволяє добре вгамувати спрагу в спеку, а трубочка дає можливість пити напій, не відкриваючи склянку;
  • келих із напоєм виглядає привабливіше, якщо він прикрашений яскравою трубочкою;
  • використання трубочки для гарячих напоїв при вживанні кави, чаю, глінтвейну дозволяє людині не обпектися.

Універсальний аксесуар є настільки функціональним, що виробники не перестають думати над його удосконаленням, щоб ще більше здивувати споживачів.

Цікаво знати: деякі соломинки видають цікаві звуки, аж до мелодій, коли з них п’ють. Інші вироби світяться у темряві. Для коктейлів, що горять, використовується не тільки залізна трубочка для пиття. Виробники також пропонують продукцію із вогнестійкого пластику. Одна з ізраїльських компаній запропонувала соломинки, які здатні розпізнати наявність у напої небезпечних речовин – отрути, снодійного. Аксесуар для виявлення небезпеки включає мініатюрну сигнальну лампочку, сповіщаючи користувача.

У солідних клубах разом із напоєм часто подаються металеві трубочки для пиття. Вибираючи для своїх відвідувачів багаторазові трубочки для напоїв, власники прагнуть продемонструвати високий рівень та елітарність закладу. Адже сталева трубочка для напоїв коштує набагато дорожче, ніж ціла упаковка пластикових чи паперових аналогів. Але у такої продукції є і мінус. Вона потребує ретельного догляду – миття, дезінфекції. Дозволити собі таку продукцію можуть лише закриті заклади з обмеженою кількістю відвідувачів.

Цікаво знати: у закладах, які дотримуються екологічних стандартів, соломинки для пиття часто замінюють довгими порожніми макаронними виробами «Соломка». Не найкращий варіант, оскільки такі трубочки не підходять для гарячих напоїв. Та й у холодній рідині вони досить швидко деформуються.

Отже, за матеріалами виробництва можна виділити такі основні групи соломинок для напоїв:

  • багаторазові сталеві трубочки для напоїв;
  • одноразові пластикові (з термопластику) або силіконові трубочки для напоїв;
  • паперові соломинки.

Також працюють виробники трубочок над розміром отвору. Діаметр коктейльної трубочки залежить від призначення.

Цікаво знати: трубочки для пюре та напоїв використовуються не тільки на землі, а й у космосі. В умовах невагомості космонавти приймають їжу з тюбиків або за допомогою трубочок.

Популярні види трубочок для коктейлів класифікуються за такими категоріями:

  • «Молочна» трубочка має діаметр 3,3 мм.
  • Соломинка «Jumbo» характеризується діаметром 5,56 мм.
  • У трубки для напоїв Super Jumbo діаметр дорівнює 6,35 мм. Аксесуар часто супроводжується ущільненням на кінці у формі ложки.
  • “Giant” трубочка має діаметр 7,52 мм.
  • А у виробу з категорії Colossal найбільший діаметр просвіту. Він дорівнює 11,94 мм.

Розрізняється довжина трубочок. Вироби бувають 12,5-21 см завдовжки. Яку продукцію вибрати для вечірки чи прийому? Давайте розберемося, які вироби підійдуть для кави, алкогольного коктейлю, соку.

Популярні види трубочок для напоїв

Виробники пропонують різноманітні асортименти соломинок для напоїв. Найпопулярніші варіанти:

  • Прямі довгі трубочки. Якщо напій подається у високих вузьких келихах, найчастіше використовується цей аксесуар. Вони допомагають перемішати інгредієнти коктейлю, роблять питво комфортним.
  • Вигнуті трубочки та соломинки з коліном цінують за зручність використання. Аксесуар можна повернути так, як до вподоби відвідувачу закладу. Вироби різняться довжиною.
  • Трубочки з «ложкою» на кінці пропонуються відвідувачам, які замовляють густі коктейлі: свіжий сік із м’ясистих фруктів, овочеві смузі, молочні напої з шоколадом чи морозивом у складі, напої-пудинги. Продукція відрізняється розміром, кольором та варіантом «ложки».

Цікаво знати: Для мартіні використовують короткі тонкі прямі соломинки. Для подачі лимонаду краще вибрати довгу тонку трубочку, яка дозволить відфільтрувати рідину від м’якоті, шматочків льоду. Для молочних шейків добре підходять товсті трубочки для густих коктейлів.

І ще трохи про популярні різновиди трубочок:

  • Купити можна однотонні чи різнокольорові трубочки. Своїм яскравим оформленням вони підтримують святкову атмосферу на вечірці. Популярний малюнок на різнокольорових трубочках – яскраві смужки по всій довжині, прямі та під кутом.
  • Молочна трубочка – варіація того продукту, який винайшов для дочки житель Балтімора Отто Дайфенбах. Короткий прозорий аксесуар з невеликим діаметром просвіту відмінно підходить для соку або молока. Виробники дитячих напоїв у тетрапаках об’ємом 200 мл часто супроводжують продукцію молочною соломинкою в індивідуальній упаковці – целофановому пакетику. Виріб може бути прямим або з гофрованим коліном.
  • Трубочка в індивідуальній упаковці. Важливо виділити цей вид продукції окрему категорію. Особливість її в тому, що кожна соломинка йде у власному паперовому чи целофановому чохлі. Як правило, такі трубочки купують заклади громадського харчування з високою прохідністю відвідувачів – бістро, кав’ярні, які пропонують напої на винос. Індивідуальна упаковка захищає соломинку від будь-яких зовнішніх впливів, тому покупець напою може бути впевненим у ідеальній чистоті аксесуара.
  • Соломинки категорії «Giant» з діаметром 7,52 мм подаються з напоями, у складі яких є шматочки фруктів та ягоди. Трубочки для густих коктейлів із великим діаметром також рекомендовані для вживання соків-пюре.
  • А «грандіозна» соломинка, яку називають «Colossal» або «бобова соломинка», є незамінною, якщо в кафе подають густі пюре. Діаметр майже 12 мм дозволяє справлятися з напоями і рідкими стравами, якщо прохідної здатності гігантської трубки «Giant» недостатньо.

Цікаво знати: Соломинки для коктейлів продаються та роздають у всьому світі мільйонами. Їх використовують на всіх континентах. І часто – не за призначенням. Скульптори та художники створюють із них предмети мистецтва, які потім продаються на аукціонах за тисячі доларів. Наприклад, дизайнер Санг Сік Хонг із Кореї створює з трубочок для напоїв величезні барельєфи, що зображають частини людського тіла чи краєвиди.

Трубочки для напоїв від «УкртопПласт»

В Україні соломинки для напоїв виготовляють кілька підприємств. З-поміж них вигідно виділяється продукція компанії «УкрТопПласт». На це є кілька причин:

  • сучасне виробництво, що дозволяє випускати соломинки відповідно до стандартів;
  • безпечна сировина – трубочки для коктейлів зберігають хімічну нейтральність у кислих, гарячих, солодких, спиртовмісних середовищах;
  • широкий асортимент продукції, що випускається.

У каталозі покупці знайдуть укорочені трубочки для мартіні, соломинки для соків з м’якоттю збільшеного діаметру, аксесуари з гофрованою ділянкою та інші варіанти. У компанії можна замовити продукцію в одноразовій упаковці. Важливо відзначити конкурентну вартість виробів – вона набагато нижча, ніж у аналогічної за характеристиками імпортної продукції. Вражає колірний асортимент. У каталозі можна вибрати однотонні та різнокольорові моделі, трубочки в смужку та з нестандартним оформленням. Запрошуємо до співпраці як великі мережі бістро, так і невеликі кав’ярні. Ми обов’язково підготуємо для кожного клієнта цікаву комерційну пропозицію.

Поділитися з друзями:

Вам також буде цікаво

ВИДИ ПЛАСТИКОВИХ КРИШОК ДЛЯ КАВИ

Висока швидкість життя диктує свої умови. І все більше аксесуарів, повсякденних дрібниць, пропонуються виробниками з урахуванням життя «у русі».

Детальніше
БРЕНДУВАННЯ КАВ’ЯРЕНЬ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО БІЗНЕСУ

Щоб виділитися серед безлічі конкурентів, потрібен фірмовий стиль і відомий бренд.

Детальніше
ТРУБОЧКИ ДЛЯ КАВ’ЯРНІ – НЕВЕЛИКА ДЕТАЛЬ ВЕЛИКОГО БІЗНЕСУ

Як виділитись серед конкурентів? У цьому вам допоможуть одноразові трубочки для напоїв.

Детальніше
ЕВОЛЮЦІЯ ПЛАСТИКОВИХ КРИШОК ДЛЯ КАВИ

Кожна людина, яка хоч раз купувала напій на виніс, змогла оцінити користь такого аксесуара, як кришка для одноразового стаканчика.

Детальніше
БЕЗПЕКА ТА ГІГІЄНА ПЛАСТИКОВИХ КРИШОК ДЛЯ СТАКАНЧИКІВ

Які є види пластикових кришок для паперових стаканчиків, чим вони відрізняються, чи безпечні при використанні. Як вибрати оптимальний варіант та зберігати виріб. Опис різних діаметрів, розмірів. Поради щодо експлуатації.

Детальніше
ЯК ВІДКРИТИ КАВ’ЯРНЮ

У цій статті ми розповімо, як відкрити кав'ярню, скільки часу займуть бюрократичні процеси, з чого почати і скільки заробляє кав'ярня.

Детальніше

Бажаєте придбати бумажні стакани до пластикових кришок?