КАВОВІ КРИШКИ ТА БЕЗПЕКА

Роль одноразового посуду у сучасному житті важко переоцінити. Ми з нею стикаємося повсякденно і навіть не помічаємо, наскільки змінився матеріал, структура та форма аксесуарів одноразового використання.

Найчастіше паперові стаканчики опиняються в наших руках, коли ми купуємо каву, чай, соки чи прохолодні напої у мобільних кав’ярнях та стаціонарних кафе. І чисто машинально, не замислюючись про історію походження легкої кришечки, ми закриваємо тару з напоєм.

Кришка захищає від розплескування рідини та дозволяє пити гарячий напій на ходу, не обпалюючи пальці. Бажаєте дізнатися історію походження цього виду одноразового посуду? Ми розповімо! Також ви дізнаєтеся, які бувають різновиди виробів, наскільки високою є безпека кавових кришок, паперових стаканчиків для здоров’я споживача та навколишнього середовища.

Для чого потрібна кришка одноразового стаканчика

Сьогодні будь-яка людина, яка часто купує каву або інший напій на виніс, не замислюючись, скаже, для чого потрібна на стакані кришка. Цей аксесуар, винайдений понад 90 років тому, незважаючи на свою просту конструкцію, вирішує відразу кілька важливих завдань:

  • Аксесуар утримує напій усередині тари, не даючи йому виплеснутися, розлитися. Кришка усуває ризики забруднити напоєм одяг або отримати опік при попаданні на шкіру гарячої кави (чаю).
  • Кришечка захищає напій у стакані від попадання до нього вуличного пилу та дрібного сміття. Це актуально для любителів пити каву на вулиці.
  • Використання кришки підвищує жорсткість паперового стаканчика. Вона щільно фіксується зверху край обода, посилює загальну міцність об’ємної конструкції картонної тари для пиття. Її більш зручно тримати в руці, не побоюючись, що стаканчик стиснеться при легкому зтисканні пальців.
  • У закритому стаканчику напій зберігається у гарячому чи холодному стані тривалий час.

Висновок: Завдяки кришці на стакані споживач може безпечно насолоджуватися гарячими або прохолодними напоями, не тільки сидячи за столом кав’ярні або за барною стійкою. Пити ароматну рідину можна на ходу, прогулюючись на свіжому повітрі або переміщаючись транспортом.

Історія винаходу кришки для паперового стаканчика

Успіх паперових одноразових стаканчиків у боротьбі з масовими інфекційними захворюваннями, характерними для міст США на початку XX століття, був вражаючим. До 1919 року цей посуд практично повністю замінив скляні стаканчики та жестяні кружки, що використовуються у громадських місцях та закладах громадського харчування. Через короткий час у виробників одноразових стаканчиків стали виникати інші питання, пов’язані з комфортом та безпекою використання продукції. Ось головні з них:

  • Як забезпечити збереження налитого напою? Разом із зростаючою популярністю одноразових картонних стаканчиків від споживачів все частіше почали надходити скарги, пов’язані із забезпеченням збереження налитого напою. Невдоволені городяни повідомляли, що новому формату тари потрібен захист від розплескування під час транспортування, від комах, що випадково впали, від пилу тощо. Все це змогла забезпечити легка одноразова кришка, що закріпллюється зверху на обід стаканчика. Цей аксесуар був запатентований у 1934 році. На жаль, він міг використовуватися лише на паперових стаканах, наповнених винятково охолодженими напоями.
  • Як пити каву на ходу та не обпалюватися? Через кілька років (у 50-х роках минулого століття) після появи кришок для стаканчиків з холодними напоями було розроблено термостійкий харчовий пластик, що зберігає початкову міцність. Пластикові одноразові кришки навіть за сильного нагрівання залишалися стабільними. Вони не змінювали форму, не виділяли при нагріванні та взаємодії з рідинами токсичних речовин. З тих часів і до сьогодні цей аксесуар є оптимальним рішенням для одноразової тари, наповненої гарячою кавою, чаєм або какао.

Звичайно, за минулі десятиліття кришки для одноразових стаканчиків зазнали безліч модифікацій та змін. Кількість патентів на цей аксесуар обчислюється сотнями. Це стосується не тільки змін конфігурації самої кришечки, завдяки якій процедура споживання напою стала більш зручною та безпечною. Найбільш серйозні зміни сталися у технології виробництва цієї продукції, у матеріалах, у тому числі даний елемент виготовляється у XXI столітті. Але принцип їх роботи, а також розв’язувані завдання ті самі.

Кришки для одноразових стаканчиків із паперу

Всі зміни, що стосуються кришечок для одноразових стаканчиків, пов’язані з вимогами часу. Сьогодні велика увага приділяється не лише зручності використання. Не менш важливими є безпека для здоров’я людей та навколишнього середовища, можливість утилізації виробів після використання.

Паперові кришки для одноразового посуду, що широко рекламуються як ЕКО-продукція, на перший погляд, відповідають усім цим вимогам. Однак при взаємодії із рідиною вони намокають. Уникнути цього допомагає найтонший шар полімерного матеріалу. Але в цьому випадку не може бути мови про швидке природне розкладання використаного виробу. Втрачаються всі ЕКО-властивості аксесуара, період розпаду полімерного покриття становить кілька десятків років.

Механічна переробка з попереднім поділом паперу та полімерного покриття вимагає наявності спеціального обладнання. У цьому випадку відбувається суттєве подорожчання вторинної сировини.

Є й інший різновид кавових кришок із паперу. Якщо бути точним, то сировиною для цього виду кавових кришок служить не папір, а целюлоза, одержувана з багаса (рослинні відходи переробки цукрової тростини). Ще порівняно недавно очеретяна макуха викидалася. Але зараз із нього роблять картон, папір, будівельні матеріали та навіть біопаливо.

Папір, виготовлений з багасси, по праву вважається матеріалом «зеленого ресурсу», оскільки для його виготовлення не потрібна спеціальна вирубка лісів. Крім того, період природного розкладання продукції, що виготовляється з такого паперу, не перевищує 90 діб.

Одноразові кришки для стаканчиків з багасси виготовляються за спеціально розробленою технологією, що складається з кількох етапів:

  • Вимочування у воді паперових полотен.
  • За допомогою спеціально розробленої прес-форми підготовленій сировині на термоформувальному обладнанні надається форма кришки. Вона, спресована під тиском та впливом температури, вона надійно фіксується на верхньому краї стаканчика, не розмокає, надійно захищає споживача від опіку гарячим напоєм.
  • Висушується при високій температурі та здійснюється контроль якості.

Слід зазначити, що такий виріб приємніший на дотик ніж пластиковий аналог. Порівняно з паперовими кришками, покритими для захисту від вологи шаром поліетилену, продукція з багасси не потребує спеціального обладнання для переробки. Мінусом є складність та вартість виробництва.

Особливості пластикових кавових кришок

Переважна більшість людей, які купують каву у закладі фаст-фуд або в кавовому автоматі, автоматично закривають наповнений паперовий стаканчик пластиковою кришкою. Це найпоширеніший аксесуар, який є звичайним елементом кавової індустрії. При цьому деякі споживачі рідко думають про те, з якого полімерного матеріалу зроблена кришечка. Але це важливо.

Кришки з полікарбонату

Досі відомі випадки, коли виробники одноразового посуду та аксесуарів до нього використовують полікарбонат. Він надає продукції фізичну та термічну міцність, стійкість до механічних впливів. Матеріал дозволено для використання у харчовій промисловості. Але в його складі є хімічна сполука бісфенол A (BPA). Ця речовина при нагріванні вивільняється із полімерної основи і, як показали багаторічні дослідження на тваринах, негативно позначається на здоров’ї.

Це означає, що для одноразового посуду, призначеного для холодних продуктів та рідин, матеріал добре підходить. Але під впливом температури, молекули BPA із пластику потрапляють у страву чи рідину, і разом із ними проникають в організм людини. Часте використання аксесуарів, не призначених для гарячих напоїв, призводить до накопичення бісфенолу-A в організмі. Як наслідки – розвиваються захворювання щитовидної залози, гормональний дисбаланс, погіршення роботи ендокринної системи.

Висновок: Багаторічні дослідження показали, що любителі щодня пити гарячу каву (какао) через кришечку із пластику з BPA ризикують отримати за короткий період таку кількість бісфенолу-А, яка відчутно погіршить стан здоров’я.

Як уникнути використання кришок з бісфенолом-А

Загальні рекомендації зводяться до наступного:

  • використовуйте пластикові кришки з позначкою BPA Free;
  • не розігрівати їжу та напої у пластиковій тарі в мікрохвильовій печі, якщо вона для цього спеціально не призначена;
  • утримуйтеся від вживання гарячих напоїв із одноразового посуду, виготовленого виключно для холодної продукції.

Наразі у країнах Євросоюзу, а також у Китаї, Малайзії та Канаді ввели обмеження на законодавчому рівні. Заборонено застосування бісфенолу-А для виготовлення пластикової продукції. Однак ряд виробників у цих країнах стали використовувати у виробництві пластикових виробів замість BPA його вдосконалені аналоги. Це BPF (бісфенол-F) та BPS (бісфенол-S). Дослідження впливу цих речовин на організм людини тривають.

Сучасні матеріали для виготовлення кришок одноразових стаканчиків

Існуюча проблема з паперово-полімерними кришками та кришками з ВРА, як і суворіші санітарно-гігієнічні, екологічні стандарти змусила вчених попрацювати. З’явилися нові матеріали, які пройшли тестування, підтвердили безпеку кавових кришок, одноразових стаканчиків та інших видів одноразового посуду, який виготовляється з них.

Сучасні моделі пластикових кришок для кавових стаканчиків виготовляються в основному з таких термостійких полімерів, як полістирол марки 6PS або поліпропілен марки 5PP. Ці полімери забезпечують збереження форми та властивостей міцності виробів при температурі +120…+140 °C.

І хоча термін природного розкладання виробів із такого пластику становить від 100 до 500 років, вони популярні. Адже полімерна продукція після використання може бути повторно перероблена. Тому можна назвати застосування таких стаканів безвідходним – кав’ярні встановлюють спеціальні контейнери для використаного посуду, а потім відправляють на переробне підприємство.

Нові матеріали кришечок для кави

Як альтернативу стаканчикам та кришкам з полістиролу та поліпропілену виробники пропонують кавові аксесуари з нового матеріалу. Біорозкладний пластик повністю задовольняє профільні потреби любителів кави і при цьому відповідає екологічним вимогам. Кришки, що виробляються з біорозкладного пластику, для одноразових стаканів ідентичні за щільністю посадки і герметичності традиційним полімерним аксесуарам. І вони абсолютно безпечні для користувачів та навколишнього середовища. Адже при нагріванні не виділяють шкідливі речовини.

Біорозкладний пластик PLA являє собою термопластичний аліфатичний поліефір. Сировина отримується шляхом синтезу біомаси, сформованої з обробленого за технологією ферментації крохмалю. Сировиною може бути кукурудза, буряковий жом, цукрова тростина та інші відповідні за складом культури. Після використання кавові кришки із пластику PLA легко піддаються переробці, а при розкладанні нешкідливі для навколишнього середовища.

Поділитися з друзями:

Вам також буде цікаво

ВИДИ ТРУБОЧОК ДЛЯ КОКТЕЙЛІВ ТА НАПОЇВ

А ви знаєте, коли застосовуються прямі тонкі трубочки для коктейлів, а в яких випадках найкращий варіант – це вигнуті соломинки з коліном?

Детальніше
ЯК ВИБРАТИ ПРАВИЛЬНУ КАВОВУ КРИШКУ ДЛЯ ВАШОГО БІЗНЕСУ

Якщо ви вирішили розвиватись у гастрономічній сфері, ви повинні розуміти, що важлива абсолютно кожна деталь.

Детальніше
ЕВОЛЮЦІЯ ПЛАСТИКОВИХ КРИШОК ДЛЯ КАВИ

Кожна людина, яка хоч раз купувала напій на виніс, змогла оцінити користь такого аксесуара, як кришка для одноразового стаканчика.

Детальніше
БРЕНДУВАННЯ КАВ’ЯРЕНЬ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО БІЗНЕСУ

Щоб виділитися серед безлічі конкурентів, потрібен фірмовий стиль і відомий бренд.

Детальніше
КАВОВІ СЕКРЕТИ ВІД БАРИСТА: ПРО ПСИХОЛОГІЮ ВІДВІДУВАЧІВ КАВ’ЯРНІ

Кришка - це лише маленька деталь, але на таких дрібницях і будується успішний бізнес.

Детальніше
ВИДИ ПЛАСТИКОВИХ КРИШОК ДЛЯ КАВИ

Висока швидкість життя диктує свої умови. І все більше аксесуарів, повсякденних дрібниць, пропонуються виробниками з урахуванням життя «у русі».

Детальніше

Бажаєте придбати бумажні стакани до пластикових кришок?